www.r-factor.cz: málo známé informace o scientologické církvi (sektě) a jejích aktivitách jako jsou Dianetika, LITE, PERFORMIA, Business Success, BASIC...

The Thriving Cult of Greed and Power.

 

SCIENTOLOGICKÁ CÍRKEV

VZKVÉTAJÍCÍ SEKTA CHAMTIVOSTI A MOCI

slovensky nebo anglicky www, anglicky pdf

Kapitola: 5/11

PORADENSTVÍ. Sterling Management Systems, firma založená v roce 1983 byla nedávno (před r. 1990, pozn. překl.) časopisem Inc. ohodnocena jako jedna z nejrychleji rostoucích americký soukromých společností (odhadovaný výnos za rok 1988 je 20 milionů dolarů). Sterling pravidelně zadarmo zasílá zpravodaj více než 300.000 profesionálních zdravotníků, většinou dentistům a slibuje jim dramatické zvýšení jejich příjmů. Firma nabízí semináře a kurzy, které běžně stojí 10.000 dolarů. Ale skutečným cílem Sterlingu je přilákat zákazníky k scientologii. "Církev má pokažené jméno a tak své služby "přebalila" a ty pak vypadají jako něco jiného, říká Peter Georgiades, pittsburský právník, který zastupuje oběti Sterlingu. "Jsou to vlastně nepoctivé prodejní praktiky". Zakladatel Sterlingu, dentista Gregory Hughes, je momentálně vyšetřován Kalifornskou zubařskou radou kvůli nekompetentnosti. Vede se proti němu 9 žalob kvůli zanedbání povinné péče, většinou se jedná o ortodencii u dětí (v sedmi dalších případech došlo k mimosoudnímu vyrovnání).

Logo poradenské scientologické firmy Business Success.
Obr. V ČR nepůsobí Sterling Management Systems,
ale poradenské firmy Business Success a PERFORMIA.

Mnoho dentistů, kteří byli nic netušíce vtáhnuti do sekty, dnes také podává žaloby, nebo jimi alespoň hrozí. Robert Geary z Mediny v Ohiu, který se zúčastnil semináře Sterlingu v roce 1988, byl vystaven "nejextrémnější prodejní taktice, jakou kdy zažil". Zástupci Sterlingu Gearymu řekli, že jejich firma nemá žádné spojení se scientologií. Geary ale říká, že ho nakonec přesvědčili, že on i jeho manželka Dorothy mají osobní problémy, které si žádají auditing. Během pěti měsíců utratili Gearyovi 130.000 dolarů za různé služby plus 50.000 dolarů za "exkluzivní, zlatou sérii knih s podpisem Hubbarda". Gearyovi tvrdí, že scientologové nejenže zavolali do jeho banky, aby mu zvýšili limit na kreditní kartě, ale dokonce zfalšovali jeho podpis na žádosti o dvacetitisícový úvěr. "Bylo to šílené", vzpomíná. "Nemohl jsem se od nich ani dozvědět, za co vlastně platím." Gearyovi dokonce tvrdí, že v jedné době scientologové drželi Dorothy uvězněnou dva týdny v horské chatě, což si pak vyžádalo její hospitalizaci pro nervové zhroucení.

Loňského října firma Sterling oznámila špatnou zprávu dalšímu zubaři, Gloverovi Roweovi z Gadsdenu v Alabamě a jeho manželce Dee. Testy ukázali, že pokud se nepřihlásí na auditing, Gloverova ordinace zkrachuje a Dee jednoho dne zneužije jejich dítě. Další měsíc Roweovi letěli do Glendale v Kalifornii, kde každodenně pendlovali mezi hotelem a dianetickým centrem. "Mysleli jsme si, že jsou to úžasní, inteligentní lidé, protože toho o nás tak moc věděli," vzpomíná Dee. "Potom jsme si uvědomili, že museli odposlouchávat náš hotelový pokoj." Když Roweovi unikli z dianetického centra chudší o 23.000 dolarů , tak se je scientologové pokoušeli několikrát dohonit pěšky i auty. Dentisté ale nejsou jedinou rizikovou skupinou. Scientologie se také pokouší zlákat i chiropraktiky, pediatry i veterináře.

Rodina Roweových.
Rodina Roweových se dostala do scientologické církve skrze
poradenskou firmu Sterling Management.

ODKAZY

  • TIME (about Scientology):
    The Thriving Cult of Greed and Power, www
    The Scientologists and me, www
    Mining money in Vancouver, www
  • ROLLING STONE: Inside Scientology, R-factor
  • REFLEX:
    Scientologické peklo
    , www
    Řekni ne sektám, www
  • Poradenské společnosti
    Business Success a PERFORMIA
    , R-factor

© 2008-2011 www.R-FACTOR.cz / aktualizováno 31.07.2011

DOPORUČUJEME
Logo Rolling Stone

UVNITŘ SCIENTOLOGIE

REPORTÁŽ

časopisu Rolling Stone popisuje Scientologickou církev, její nápravné programy a ideologickou indoktrinaci.

@

Galaktický krutovláce Xenu.

ZA MOSTEM JE XENU

KNIHA

popisuje život v sektě. Jak se Margery dostala k scientologům a jak přišla téměř o všechno; o peníze, iluze a málem i o svou rodinu a život.

@

Ilustrace k filmu 1984 podle románu Goerga Orwella.

GEORGE ORWELL, 1984

FILM

natočený podle Orwellova románu 1984. Hubbard v jedné přednášce řekl, že takto by vypadal svět při tajném používání scientologie.