www.r-factor.cz: málo známé informace o scientologické církvi (sektě) a jejích aktivitách jako jsou Dianetika, LITE, PERFORMIA, Business Success, BASIC...

The Thriving Cult of Greed and Power.

 

SCIENTOLOGICKÁ CÍRKEV

VZKVÉTAJÍCÍ SEKTA CHAMTIVOSTI A MOCI

slovensky nebo anglicky www, anglicky pdf

Kapitola: 6/11

VLIV NA VEŘEJNOST. Jedna nastrčená společnost, nadace Way to Happiness (Cesta ke štěstí), distribuovala do tisícovky státních škol více než 3,5 milionů kopií Hubbardovy brožurky na téma morálka. Církev nazývá tento plán "největším propagačním projektem v historii scientologie." Applied Scholastics (Aplikovaná scholastika, studium či pedagogika) je název další společnosti, která se pokouší zavést Hubbardův vzdělávací a výchovný program ve státních školách, především v těch, kde je převaha studentů z národnostních a etnických menši. Tato skupina také plánuje založit na tisíci akrovém pozemku fakultu, kde by školila pedagogy jak vyučovat Hubbardovy metody. Mazaně nazvaná Občanská komise pro lidská práva (Citizens Commission on Human Rights, CCHR) je scientologická skupina bojující proti psychiatrii, hlavnímu konkurentovi scientologie. Komise běžně publikuje zprávy zaměřené na diskreditaci jak jednotlivých psychiatrů, tak i celého oboru. CCHR stojí i za bojem proti firmě Eli Lilly, výrobci Prozacu, nejprodávanějšího antidepresiva v Americe. Navzdory chabým důkazům členové skupiny, kteří se také nazývají "psychbusters" (krotitelé psychiatrů), tvrdí, že Prozac vede lidi k vraždám a sebevraždám. Hromadnými poštovními zásilkami, učastí na televizních talkshow a intenzivním lobováním CCHR poškodilo prodeje léku a pomohlo odstartovat žaloby proti koncernu Lilly.

Obálka brožury Cesta ke štěstí.
Obr. Obálka brožurky Cesta ke štěstí.

Další scientologická skupina, Asociace znepokojených amerických obchodníků (Concerned Businessmen's Association of America, CBAA) pořádá protidrogové soutěže a uděluje 5.000 dolarové granty školám jako prostředek k verbování studentů a získávání přízně zaměstnanců školství. Senátor Západní Virginie John D. Rockefeller IV nic netušíce chválil CBAA v roce 1987 na půdě senátu. V loňském srpnu byl spisovatel Alex Haley klíčovým řečníkem na jejich výročním udělování cen v Los Angeles. Haley říká: "Nevěděl jsem moc o té skupině, když jsem tam šel. Jsem metodista." Neznalost scientologie může vést až k trapným omylům. Přede dvěma měsíci guvernér státu Illinois Jim Edgar poznamenal, že zakladatel scientologie "vyřešil problém úchylek lidské mysli" a prohlásil 13. březen za "Den L. Rona Hubbarda". Toto prohlášení anuloval koncem března, když se dozvěděl, kdo to Hubbard ve skutečnosti byl.

ZDRAVOTNICTVÍ. HealthMed, řetěz klinik vlastněných scientology propagující únavný a přehnaný systém saun, cvičení a vitamínů, který vypracoval Hubbard za účelem očisty těla. Odborníci tento režim odmítají jako šarlatánství, které může být potenciálně nebezpečné. Ale HealthMed nabízí své smluvní služby odborovým svazům a veřejným institucím. Tato síť je silně propagovaná v nové knize Diet for a Poisoned Planet (Životospráva pro otrávenou planetu), od žurnalisty Davida Steinmana, který dospěl k závěru, že desítky běžných potravin jsou nebezpečné (mezi nimi arašídy, mořské ryby, broskve a tvarohový sýr).

Bývalý ministr zdravotnictví C. Everett Koop označil knihu za odpad a FDA (Úřad pro potraviny a léky) vydala v říjnu článek, který říká, že Steinman překrucuje fakta. "HealthMed je vstupní branou k scientologii a Steinmanova kniha je třídícím mechanismem," říká lékař William Jarvis, předseda Národní rady proti zdravotním podvodům. Steinman, který Hubbarda popisují příznivě jako "výzkumníka", popírá jakékoli spojení s církví a tvrdí, že "neví o žádném spojení HealthMedu a scientologie."

ODKAZY

  • TIME (about Scientology):
    The Thriving Cult of Greed and Power, www
    The Scientologists and me, www
    Mining money in Vancouver, www
  • ROLLING STONE: Inside Scientology, R-factor
  • REFLEX:
    Scientologické peklo
    , www
    Řekni ne sektám, www
  • Applied Scholastics, R-factor
  • Občanská komise pro lidská práva - CCHR, R-factor

© 2008-2011 www.R-FACTOR.cz / aktualizováno 31.07.2011

DOPORUČUJEME
Logo Rolling Stone

UVNITŘ SCIENTOLOGIE

REPORTÁŽ

časopisu Rolling Stone popisuje Scientologickou církev, její nápravné programy a ideologickou indoktrinaci.

@

Galaktický krutovláce Xenu.

ZA MOSTEM JE XENU

KNIHA

popisuje život v sektě. Jak se Margery dostala k scientologům a jak přišla téměř o všechno; o peníze, iluze a málem i o svou rodinu a život.

@

Ilustrace k filmu 1984 podle románu Goerga Orwella.

GEORGE ORWELL, 1984

FILM

natočený podle Orwellova románu 1984. Hubbard v jedné přednášce řekl, že takto by vypadal svět při tajném používání scientologie.