www.r-factor.cz: málo známé informace o scientologické církvi (sektě) a jejích aktivitách jako jsou Dianetika, LITE, PERFORMIA, Business Success, BASIC...

The Thriving Cult of Greed and Power.

 

SCIENTOLOGICKÁ CÍRKEV

VZKVÉTAJÍCÍ SEKTA CHAMTIVOSTI A MOCI

slovensky nebo anglicky www, anglicky pdf

Kapitola: 7/11

LÉČBA DROGOVĚ ZÁVISLÝCH. Hubbardovy očistné procedury jsou hlavní pomůckou v Narcononu, scientologické síti 33 rehabilitačních center pro alkoholiky a narkomany ve 12 zemích světa. Některé z nich fungují ve věznicích pod názvem "Criminon". Narconon, klasický nástroj na přilákání drogově závislých do sekty, dnes plánuje otevřít něco, co se nazývá "největší rehabilitační centrum na světě", zařízení s 1.400 lůžky na území indiánské rezervace blízko Newkirku v Oklahomě (2.400 obyvatel). V roce 1989, během slavnostní ceremonie, Asociace pro lepší život a vzdělávání (ABLE) darovala Narcononu šek na 200.000 dolarů a studii, která vychvalovala jeho práci. Později se ukázalo, že asociace ABLE je ve skutečnosti součástí scientologie. Dnes městečko bojuje, aby se zbavilo sekty, která mu vrací úder s použitím takových taktik, jako jsou soukromí detektivové, kteří čmuchají okolo starosty a vydavatele místních novin.

NarcononNarconon
Obr. Letáky a obálka brožury Narcononu.

FINANČNÍ PODVODY. Tři floridští scientologové, včetně Ronalda Bernsteina, velkého přispěvatele do mezinárodní církevní pokladny, se v březnu 1991 přiznali, že používali dealerský prodej vzácných mincí jako prostředek praní peněz. Další nechvalně známé aktivity scietnologů zahrnují to, že udělali pochybnou vancouverskou burzu ještě pochybnější a plánovali prosadit vlastní lidi do Světové banky, Mezinárodního měnového fondu a Exportní a importní banky USA. Údajný cíl tohoto plánu: získat interní informace o zemích, kterým má být odmítnut úvěr, aby obchodníci s propojením na scientologii mohli profitovat z toho, že v příslušných měnách zaujmou "short positions" (krátká doba splatnosti - vrácení).

"Short" ("shorting") na burze znamená půjčení si akcií veřejných obchodních společností v naději, že jejich cena klesne ještě dříve, než bude muset být akcie skoupeny a vráceny zpět společnosti, která je zapůjčila. Bratři Kurt, Jeseph a Matthew Feshbachovi z Palo Alto v Kalifornii se stali hlavními "short" prodejci v USA s více než 500 miliony dolarů v jejich správě. Feshbachovi řídí tým přibližně 60 zaměstnanců a tvrdí, že už měli větší výnosy, než byl průměrný Dow Jonesův průmyslový index v 80. letech. A také tvrdí, že za to vše vděčí učení scientologie, jehož pokladna dostala od bratrů jíž více než 1 milion dolarů.

Feshbachovi také používají scientologickou taktiku – tito bratři jsou postrachem burzy. Při vyšetřování před orgány Kongresu v roce 1989 ředitelé několika společností uvedli, že zaměstnanci Feshbachových dávali falešné informace vládním agenturám a vystupovali v přestrojení – například jako pracovník Komise pro burzy a cenné papíry – ve snaze zdiskreditovat jejich společnosti a stlačit tak ceny jejich akcií dolů. Michael Russell, který provozoval síť ekonomických časopisů, svědčil, že zaměstnanec Feshbachových volal jeho bance a zasahoval do jeho úvěrů. Někdy Feshbachovi pošlou soukromé detektivy, by našli nějakou špínu na určité firmy a pak o tom informují ekonomické novináře, brokery a správce fondů.


Poznámky:

Short position, shorting jsou anglické výrazy pro krátkodobou akciovou transakci, kdy si vypůjčím akcie společnosti, o kterých vím, že v brzké době budou klesat na ceně. Tyto půjčené akcie ihned prodám za jejich současnou cenu, např. 1000 akcií po 300 Kč, to je tedy + 300.000 Kč na mém účtu. Pak je ale nutno v domluveném období zapůjčené akcie vrátit, tedy znovu nakoupit, abych je mohl vrátit. Nyní jen čekám, než akcie klesnou tak, jak jsem očekával na základě informací. Tedy klesnou např. na 150 Kč, já jich nakoupím 1000, abych je mohl všechny vrátit a ještě mi 150.000 Kč zůstane.
Pokud se toto provádí při zneužití tajných či neveřejných informací, jedná se o trestný čin.

Morální stránka shortingu je stále diskutovaným tématem a v minulosti byl několikrát i zakázaný. Shorting byl cílem útoků ze strany ekonomů během mnoha hospodářských krizí a dávali mu za vinu když ne vznik, tak alespoň prohloubení těchto krizí. Dnes jsou na shorting stanovena pevná pravidla a tato forma obchodování je velmi sledovaná. Výhodou shortingu je, že když řada aktiv roste určitým konstantním tempem, obyčejně budou klesat několikrát rychleji. Může se tak dosáhnout vyššího zisku za podstatně kratší dobu. George Soros dokázal vydělat 1 mld USD v průběhu jediného dne, když v září 1992 vsadil 10 mld USD na pád britské libry.

"short" anglicky znamená "krátký", ale také něco, co má splatnost v brzké době (payable at an early date)

ODKAZY

  • TIME (about Scientology):
    The Thriving Cult of Greed and Power, www
    The Scientologists and me, www
    Mining money in Vancouver, www
  • ROLLING STONE: Inside Scientology, R-factor
  • REFLEX:
    Scientologické peklo
    , www
    Řekni ne sektám, www
  • Naronon, R-factor
  • Criminon, R-factor

© 2008-2011 www.R-FACTOR.cz / aktualizováno 31.07.2011

DOPORUČUJEME
Logo Rolling Stone

UVNITŘ SCIENTOLOGIE

REPORTÁŽ

časopisu Rolling Stone popisuje Scientologickou církev, její nápravné programy a ideologickou indoktrinaci.

@

Galaktický krutovláce Xenu.

ZA MOSTEM JE XENU

KNIHA

popisuje život v sektě. Jak se Margery dostala k scientologům a jak přišla téměř o všechno; o peníze, iluze a málem i o svou rodinu a život.

@

Ilustrace k filmu 1984 podle románu Goerga Orwella.

GEORGE ORWELL, 1984

FILM

natočený podle Orwellova románu 1984. Hubbard v jedné přednášce řekl, že takto by vypadal svět při tajném používání scientologie.