www.r-factor.cz: málo známé informace o scientologické církvi (sektě) a jejích aktivitách jako jsou Dianetika, LITE, PERFORMIA, Business Success, BASIC...

Vzkvétající sekta chamtivosti a moci

 

SCIENTOLOGICKÁ CÍRKEV

VZKVÉTAJÍCÍ SEKTA CHAMTIVOSTI A MOCI

slovensky nebo anglicky www, anglicky pdf

Kapitola: 1/11

Vše naznačovalo, že Noah Lottick z pennsylvánského Kingstonu byl docela normální, šťastný 24 letý mladý muž, který si hledal své místo pod sluncem. Když si jednoho dne loňského června přišli Noahovi rodiče vyzvednout jeho tělo, byli téměř ochromeni žalem. Tento mladý student rusistiky vyskočil z okna 10. poschodí hotelu Milford Plaza a dopadl na kapotu dlouhé limuzíny. Když přijela policie, jeho prsty ještě stále svírali 171 dolarů, doslova poslední peníze, které ještě neodevzdal Scientologické církvi, skupině svépomocné "filozofie", kterou znal jen necelých sedm měsíců.

Noah Lottick
Obr. Noah Lottick a jeho rodiče u náhrobku.

Noahova smrt inspirovala jeho otce Edwarda, aby začal své vlastní pátrání okolo této církve. "Mysleli jsme si, že scientologie je něco jako Dale Carnegie," říká Lottick starší. "Nyní se domnívám, že je to škola pro psychopaty. Jejich takzvané terapie jsou manipulace. Berou si nejlepší a nejbystřejší lidi a zničí je." Lottickovi chtějí církev zažalovat za to, že přispěla ke smrti jejich syna, ale představa soudních sporů je děsí. Po dobu téměř 40 let se scientologická velkofirma schovávala za První dodatek americké ústavy právě tak, jako i za armádu drahých právníků a pochybných soukromých detektivů.

Scientologická církev byla založena spisovatelem sci-fi Ronem L. Hubbardem, aby "vyčistila - vyklírovala" lidi od pocitů neštěstí ("clear" – scientologický termín, používá se i v češtině, pozn. překl.). Církev se prezentuje jako náboženství, ale ve skutečnosti to je vysoce výnosný globální podvod, který přežívá zastrašováním svých členů a kritiků přímo mafiánským stylem. V průběhu minulého desetiletí (80. léta, pozn. překl.) soudní procesy vedené proti scientologii zdánlivě zabránili jejím hrozivým aktivitám. Jedenáct vysoce postavených scientologů, včetně manželky L. Ron Hubbarda, bylo začátkem 80. let uvězněno za to, že se infiltrovali, vloupali a odposlouchávali více než 100 soukromých a vládních agentur ve snaze zabránit vyšetřování jejich organizace. V posledních letech stovky dlouholetých členů scientologické církve opustili organizaci a kritizovali ji na vlastní riziko. Mnozí ji obvinili z toho, že byli psychicky či tělesně zneužíváni. Někteří církev zažalovali a vyhráli, další se spokojili s mimosoudním vyrovnáním, které často přesahovalo sumu 500.000 dolarů. V několika případech soudci označili církev jako "schizofrenickou a paranoidní" a "zkorumpovanou, zlověstnou a nebezpečnou."

Ale ani pohoršení a žaloby scientologii nezastavily. Hrozí, že se organizace, která se chlubí 700 centry v 65 zemích, stane ještě záludnější a pronikne dále. Scientologie se snaží stát se součástí hlavního proudu společnosti. Tato strategie spustila novou kampaň procesů proti církvi. Řada jejích členů byla obviněna ze spáchání finančních podvodů, zatímco církev usilovně přitahuje neopatrné lidi pomocí širokého spektra nastrčených organizací, jako např. vydavatelství, poradenské organizace, zdravotnictví a dokonce výchovné a vzdělávací programy.

Široké spektrum organizací pro rozšiřování učení scientologické církve v ČR.
Obr. Spektrum organizací pro rozšiřování učení scientologické církve v ČR.

V Hollywoodu dali scientologové dohromady hvězdnou sestavu příznivců díky agresivnímu verbování a následnému královskému rozmazlování v jejich "Celebrity centrech". Tato centra jsou vlastně exkluzívní kluby nabízející drahé poradenství v oblasti kariérního růstu. K přívržencům patří hvězdy obrazovek jako jsou Tom Cruise a John Travolta, herečky Kirstie Alley, Mimi Rogers a Anne Archer, starosta Palm Springs a zpěvák Sonny Bono, jazzman Chick Corea a dokonce i Nancy Cartwright, hlas animované hvězdy Barta Simpsona. S řadovými členy ale scientologie už nezachází až tak slavně.

ODKAZY

  • TIME (about Scientology):
    The Thriving Cult of Greed and Power, www
    The Scientologists and me, www
    Mining money in Vancouver, www
  • ROLLING STONE: Inside Scientology, R-factor
  • REFLEX:
    Scientologické peklo
    , www
    Řekni ne sektám, www

© 2008-2011 www.R-FACTOR.cz / aktualizováno 31.07.2011

DOPORUČUJEME
Logo Rolling Stone

UVNITŘ SCIENTOLOGIE

REPORTÁŽ

časopisu Rolling Stone popisuje Scientologickou církev, její nápravné programy a ideologickou indoktrinaci.

@

Galaktický krutovláce Xenu.

ZA MOSTEM JE XENU

KNIHA

popisuje život v sektě. Jak se Margery dostala k scientologům a jak přišla téměř o všechno; o peníze, iluze a málem i o svou rodinu a život.

@

Ilustrace k filmu 1984 podle románu Goerga Orwella.

GEORGE ORWELL, 1984

FILM

natočený podle Orwellova románu 1984. Hubbard v jedné přednášce řekl, že takto by vypadal svět při tajném používání scientologie.